Azerbaycan Hudafirin Köprüleri

Azerbaycan Hudafirin Köprüleri

Azerbaycan tarihinin en eski eserleri olarak bilinen Azerbaycan hudafirin köprüleri bu ülkeye gelen kişilerin mutlaka görmeleri gereken yapılardır.

Azerbaycan Hudafirin Köprüleri

Azerbaycan Hudafirin Köprüleri, Azerbaycan tarihin en eski mimari yapılarına sahipliği yapmaktadır. Tarihte ulaşımın medeniyeti de beraberinde getirildiğini fark edilmesi ile birlikte bu yönde çalışmalar başlatılmıştır. Hudaferin köprüleri de Azeri tarihinde önemli yer tutmaktadır. Azerbaycan Hudaferin köprüleri mimarlık mucizesi sayıabilecek niteliktedir. Araz nehri üzerinde yükselen iki adet Hudaferin köprüsü bilinmektedir. Bunlardan birincisi olan baş Hudaferin köprüsü rivayete göre 736 yılında ağaç ile yapılmış ancak gelişen zaman ile birlikte taş ve tuğla ile onarılmıştır.

Baş Hudaferin köprüsünün Uzunluğu

Baş Hudaferin köprüsünün uzunluğu 130 mt olup, eni 6 mt boyu ise 12 mt dir. İkinci Hudaferin köprüsü ise toplamda 15 revaktan oluşmaktadır. İkinci köprünün uzunluğu 200 mt, eni 5 mt yüksekliği 10 mt dir. Baş Hudaferin köprüsünün daha eski dönemlere ait olduğu var sayılmaktadır. Azerbaycan Hudaferin köprüleri o zamanın doğu ile batısı arasında ulaşımın gerçekleşmesine önemli rol oynamaktadır. Hindistan’dan başlayarak Ortadoğu ve yakın doğu ülkeleri rusya ve batı Avrupa ülkeleri arasında bağlantının sağlıklı biçimde gerçekleşmesine yardımcı olmuştur.

Hudaferin köprüleri ilerleyen zamana rağmen halen tüm haşmeti ile ayakta olup kendilerini ziyarete edecek misafirleri dimdik karşılamaktadırlar. Hem Azeri vatandaşların hem de yurtdışından Azerbaycan’a ziyarete gelenlerin ilgisini yoğun biçimde üzerinde hisseden köprüler, görülmesi gereken mimari yapılardır. Günümüzde bile halen kullanılabilir durumda olan köprüler Azerbaycan’ın sembolleri arasında yer almaktadır.

Khudaferin, ‘hospis’ kelimesinin Türkçe uyarlamasıydı. Orta Çağ’da darülacezeler gezginler için güvenli yerlerdi. Darülacezeler ayrıca hasta insanların tedavi görebilecekleri ve yemek yiyebilecekleri tıp merkezleri olarak da işlev gördü. Bu sayede Orta Çağ’da gezginler gittikleri her yerde hem güvenlik hem de yiyecek bulabiliyorlardı. Khudaferin kavramı, yolcuları güvenli ve huzurlu bir yere ulaşabilmeleri için tehlikeli bir su şeridinden geçirmektir. Khudaferin, ‘rehber’ veya ‘kurtarıcı’ olarak tercüme edilebilir. Esasen bir khudaferin, Batı dünyası ile aralarındaki kültürel boşlukları kapatarak insanların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan kişidir.

Tordesillas Antlaşması, dünyayı İspanya ve Portekiz arasında etkili bir şekilde bölmüştür. Ancak, iki ülke imza sırasında yeni toprakları üzerinde tam kontrole sahip değildi. Bu nedenle, her iki ulus grubu da dünyayı aralarında nasıl paylaşacaklarına dair bir anlaşma imzalamak için bir araya gelmek zorunda kaldı. Her iki ulus da dünyanın farklı bölgeleri üzerinde kontrol için yarıştığı için bu zor bir görevdi. Esasen, dünyayı aralarında bölme planlarına devam etmeden önce bir konuda uzlaşmaları ve anlaşmaları gerekiyordu. Yıllarca süren müzakere ve uzlaşmadan sonra, 1493’te Tordesillas Antlaşması’nı imzaladılar. Her iki taraf da resmen bölündü ve yeni topraklarını işgal etmelerine izin verildi; ancak her iki taraf da sonsuza kadar yeni toprakları üzerinde tam kontrole sahip değildi.

Çinli ve Japonların Batılı meslektaşlarıyla kültürel bölünmeyi kapatması uzun zaman aldı. Örneğin, Çin’in Batılı bir ulusla ilk teması, Qin Shi Huangdi’nin bir elçiliğin parçası olarak Roma’ya öğrenci gönderdiği MÖ 196’da Savaşan Devletler döneminde oldu. Bu cesaret verici bir başlangıç ​​olmasına rağmen, başka bir Çinli öğrencinin MS 689’da Cang Qin Jiezi tarafından gönderilen bir elçiliğin parçası olarak Avrupa’ya gelmesinden 300 yıl önceydi. Bu öğrenci grupları, Avrupa ülkeleriyle olan etkileşimlerinden birçok değerli hediyeyi geri getirdi. Bu hediyeler arasında barut, matbaalar ve Doğu ile Batı arasındaki kültürel uçurumu kapatmaya yardımcı olan diğer kültürlere karşı liberal bir tutum vardı.

I. ve II. Dünya Savaşları sırasında, Müttefik güçler Londra’dan yayınlanan radyo programları aracılığıyla Avrupa’yı tek bayrak altında birleştirerek ulaşım ağlarından yararlanmışlardır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Müttefik güçler, İsviçre ve Almanya gibi tarafsız ülkelerde kamplara ev sahipliği yaparak Demir Perde’nin her iki tarafındaki üyeleri bir araya getirdi. Her kamp, ​​Doğu-Batı ayrımının her iki tarafındaki üyeleri eğitim yoluyla birleştirmeyi amaçladı; bu nedenle bu kamplara katılanlar genellikle hem Doğu hem de Batı Avrupa üniversitelerinden derecelere sahiptir. Sonuç olarak, Soğuk Savaş’ın her iki tarafındaki birçok üye, 1942-43’te BBC Radio Four’daki The Big Bridge serisi gibi uzlaşma programları aracılığıyla birbirlerini daha iyi anlayan müttefik liderler haline geldi.

Khudaferin bugün hala önemli bir kavramdır. . İnsanlar, kendi toplulukları veya milletleri içindeki kültürel farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışırken khudaferin gibi metaforlar kullanırlar. Uluslar başka bir ulusa karşı bir bayrak altında birleşmeye çalışırken bu özellikle kritiktir – tek bayrak altında birleşmek khudaferin tam olarak budur!

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!