Azerbaycan Ekonomi

Azerbaycan Ekonomi

Sürekli olarak gelişen Azerbaycan Ekonomisi aynı zamanda ülkenin eğitim sisteminin de gelişmesine olanak tanımıştır. Bu da yurtdışında eğitim almak..

İçindekiler

Azerbaycan Ekonomi

Azerbaycan Ekonomi, Sovyetler Birliği’nin yani eski SSCB nin parçalanması ile 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, hızlı bir kalkınma ivmesi ile yıllardır kalkınma hamlelerini geliştirmektedir. Ülke coğrafi konumu itibariyle, Türkiye’ye yakın bir coğrafyada bulunmaktadır. Ülkemiz ile yakın siyasi ve ticari politikaların yürütülmesi, laik ve demokratik bir çizginin benimsenmesi ülkenin kalkınmasında, yüzünü batıya dönmesinde etkili olmuştur. Bunun yanında, ekonomisi de batı normlarında, liberal ekonomi anlayışıdır.

Ülkenin zengin petrol ve doğal gaz yatakları kalınmasına inanılmaz etkilidir. Bu anlamda, Azerbaycan, dünyanın en zengin rezervlerine sahiptir. Azeri petrolü ülkenin gelirleri arasında ilk sıradadır. Doğal gaz da ülkenin gelirlerinin yüksek olmasını sağlamaktadır. Ülkede denizde veya kadara birçok petrol santrali bulunmaktadır. Azerbaycan ekonomisinde turizmin yeri de giderek artmaktadır. Gerek tarihi yapısı, gerekse modern yapılaşma ilgi çekmektedir. Gerek ülkemizden, gerek yurt dışından birçok turist bu güzel ülkeyi görmeye gelmektedir. Özellikle başkent Bakü ve çevresi son derece ilgi görmektedir.

Hayvancılık

Ülkenin diğer gelir kaynağı hayvancılıktır. Özellikle hayvancılık alanında, büyük baş ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği dikkat çekmektedir. Kümes hayvancılığından da gelir elde edilmektedir.Azerbaycan eğitim alanında kaliteli yüksek öğrenim kurumlarına sahiptir. Ülkemizden ve yurt dışından birçok genç üniversitelerde okumak için başvuru yapmaktadır. Kaliteli eğitim standartları beğenilmektedir. Bu nedenle, eğitiminiz için Azeri, özellikle Bakü üniversitelerini tercih etmeniz ve eğitim almanız mümkündür.

Azerbaycan’ın eski Sovyet cumhuriyeti, Hazar Denizi’nde bulunur ve dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biridir. 73.000 mil karelik bir alana ve 9.9 milyon nüfusa sahiptir. Başkenti Bakü, en büyük şehri Tebriz’dir. İran, Rusya, Türkiye ve Ermenistan ile sınır komşusudur. Azerbaycan ekonomisi, öncelikle ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 96’sını oluşturan petrol ve gaz gibi doğal kaynaklar tarafından yönlendiriliyor. Uluslararası ticaret de ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Azerbaycan ekonomisi doğal kaynaklara ve sermaye yatırımına dayanmaktadır. Azerbaycan’ın ana sanayileri imalat, petrol üretimi, çimento üretimi, madencilik ve tarımdır. Petrol üretimi ülkedeki en yüksek seviyededir. İmalat, tüketim mallarının yanı sıra askeri kullanım için üretimi de içerir. Çimento sektörü, beton ve taş gibi yapı malzemeleri üretmektedir. Madencilik, kömür, cevher, değerli taşlar ve daha fazlası gibi hem birincil hem de ikincil kaynakları üretir. Tarım, ülke vatandaşları için birçok çeşit gıda üretir ve diğer ülkelere ihracat yapar.

Azerbaycan hükümeti ekonomiyi kontrol etmek için maliye ve para politikalarını kullanıyor. Enflasyonu kontrol etmek ve ekonomisini yönetmek için para birimi manatı kullanıyorlar. Enflasyonu kontrol etmek için dolaşımda ne kadar para olabileceğine dair kurallar koyarlar. Ayrıca, enflasyonu kontrol etmek ve ekonomisini yönetmek için bankaların rezervlerinde ne kadar para bulunabileceğine ilişkin kurallar da belirlerler. Azerbaycan’daki ana ekonomik planlama ajansı Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’dır (MOF). Ülkenin ekonomik işlerini vergi politikası, yatırım işleri, hazine işleri ve daha fazlasıyla yönetir.

Uluslararası ilişkiler Azerbaycan ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Azerbaycan, Azerbaycan’da büyük ticari çıkarları olan İtalya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile stratejik ortaklıklara sahiptir. Ayrıca Azerbaycan’ın Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayland ile ticaret anlaşmaları vardır – Azerbaycan’da da büyük ticari çıkarları olan altı ülke. Azerbaycan, ekonomik büyümeyi desteklemek için Rusya ve İran ile BDT Serbest Ticaret Anlaşması (CFSTA) gibi malları için uluslararası açık pazarları teşvik edebileceği uluslararası ticaret anlaşmalarını teşvik ediyor.

Eski Sovyet Azerbaycan Cumhuriyeti’nin çeşitli bir ekonomisi var. doğal kaynaklara ve sermaye yatırımına dayalıdır. Hükümet, ekonomiyi kontrol etmek, enflasyonu düşük tutmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için maliye ve para politikalarını kullanıyor. Uluslararası ilişkiler, küresel olarak ekonomik büyümeyi teşvik ettiği için Azerbaycan ekonomisinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!