Azerbaycan Gelir Kaynakları

Azerbaycan Gelir Kaynakları

Petrol ve doğalgaz sayesinde zengin bir ekonomiye sahip olan Azerbaycan aynı zamanda tarım ve hayvancılık alanın da ciddi bir yol almıştır.

Azerbaycan Gelir Kaynakları

Azerbaycan Gelir Kaynakları, Manatın son yıllarda dünya borsasındaki değeri hızlı bir yükseliş içeresindedir. 1 manat 2.72 TL karşılığında gelmektedir. Bu durum ekonomisini bizden daha iyi olduğunu göstergede alım gücü düşük olduğundan ötürü ülkede çok uygun rakamlara geçinebilmek mümkündür. Azerbaycan gelir kaynakçaları halkın tarım ve hayvancılıktan bunlarla birlikte sahip oldukları petrol ve doğal gaz kaynaklarından gelmektedir. Azerbaycan ekonomik anlamda bakıldığında para birimi olarak ülkemizden daha güçlü bir paraya sahip gözükse de, alım gücü olarak aynı denkliğe sahip olduğu için burada yaşamayı tercih eden kişiler ülkemizdeki masraflarla aynı masraflara sahip olmaktadırlar.

Gelecekte iyi bir mesleğe sahip olmak isteyen üniversite öğrencileri ülkesindeki aynı ekonomik koşullar içerisinde daha kaliteli eğitim alabilmek için burada eğitim görmeyi tercih etmektedir. Bu bölgeye okumak için gelen Türk öğrenciler eğer çalışmak isterlerse part time işlerde kendi harçlıklarını kazanabilmektedirler. Ekonomi hızlı büyüdüğü için part time iş olanaklarında oldukça fazladır. Jeopolitik konu göz önünde bulundurulduğundan yüz ölçümü olarak küçük ülke grubunda olan Azerbaycan, devlet politikası olarak ekonomide girişimcileri desteklemeye son derece önem vermektedir.

Yatırım Yapan İş Adamları

Bu durumun sonucu olarak ülkede başarılı ticari düzen bulunmaktadır. Ülkemiz bu iş adamları için yatırım yapmaya son derece müsait bir bölgedir. Bu durumun sonucu olarak son yıllarda ülkemize yatırım yapan Azeri iş adamları bulunmaktadır. İş adamları yurt dışına ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunurken bunula birlikte inşaat sektöründe yaptıkları yatırımlarda Azerbaycan gelir kaynaklarının başında bulunmaktadır. Sürekli istihdam sağlanabilen ülkede işsizlik oldukça düşük yüzdelerdedir.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Hazar Denizi’nde bulunan ve Kafkasya bölgesinin bir parçası olan bir ülkedir. Zengin bir tarihe ve doğal kaynaklara sahiptir. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Ortadoğu’daki ilk Sovyet cumhuriyetiydi. Ülkenin demokratik bir hükümet sistemi ve bağımsız bir yargısı var. Ana endüstrileri petrol, doğal gaz, imalat ve perakendedir. Bu sektörlerden elde edilen gelir ülkenin GSYİH’sine katkıda bulunuyor.

Azerbaycan Merkez Bankası’na göre, Azerbaycan’ın GSYİH’si 2016 yılında 144.7 milyar dolardı. Ülkenin ana gelir kaynakları petrol, doğal gaz, imalat, tarım, ulaşım, finansal hizmetler, ticaret ve turizm. Hazar Denizi’ndeki petrol rezervleri Azerbaycan’ın GSYİH’sine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca demokratik hükümet sistemleri ve hukuk sistemleri nedeniyle istikrarlı bir hükümetleri var. Ülke, Çin ve İtalya gibi diğer ülkelere mal ihraç ederken, diğer ülkelerden makine ve inşaat malzemeleri ithal ediyor.

Doğal kaynaklar ve petrol rezervleri Azerbaycan’ın GSYİH’sine büyük katkı sağlıyor. Ayrıca demokratik hükümet sistemleri ve hukuk sistemleri nedeniyle istikrarlı bir hükümetleri var. Ülke, Merkez Bankası, mahkemeler, yasama organları ve kamu hizmetleri gibi güçlü kamu kurumlarına sahiptir. 9 üniversite ve 23 yüksek öğretim kurumu ile eğitim sistemi de iyidir. Ayrıca 51 hastane, 130 ambulans, 80 doktor ve 1.800 hemşire ile iyi bir sağlık hizmetine sahiptirler. Ayrıca 7 ortopedi kliniği, 8 plastik cerrahi kliniği ve 1 diş kliniği var.

Ülkenin en büyük gelir kaynağı doğrudan yabancı yatırım. Diğer doğrudan yabancı yatırımlar, bankacılık ve sigortacılık gibi tarım ve hizmet sektörlerinden gelmektedir. Üreticiler, diğer ülkelerden makine ve inşaat malzemeleri ithal ederken, Çin ve İtalya gibi farklı ülkelere mal ihraç etmektedir. Kuzey Hazar Havzası’ndan gelen doğal gaz, Almanya ve İsviçre’deki sanayi tesislerine yakıt sağladığı için ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Azerbaycan’da gelir kaynakları, petrol ve gaz gibi doğal kaynaklar ile Almanya ve İsviçre’deki sanayi tesislerinden yapılan üretimlerdir. Ek olarak, işletmelerin devlet düzenlemeleri hakkında endişelenmeden ülkede faaliyet göstermelerini kolaylaştıran mükemmel kamu kurumlarına sahiptirler.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!