Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan coğrafi konumu ile son derece stratejik bir yerdir. Özellikle zengin petrol yatakları ve yer altı kaynakları ülkenin önemini daha da..

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu, coğrafi konumu itibariyle stratejik olarak kabul edilebilecek bir ülkedir. Ülke, coğrafi konum olarak, Rusya Federasyonu, Ermenistan, İran ve Gürcistan ile komşudur. Ülkenin Hazar Denizi’ne uzanan ve sınır olan doğu kısıdı da bulunmaktadır. Hazar Denizi kıyıları, ülkenin coğrafi özelliklerinde büyük bir zenginlik uyandırmaktadır. Denize kıyı olmanın avantajlarının başında, deniz bulunan petrol kaynaklarının ülkenin önemli gelirlerinden biri olmasıdır.

Ülke topraklarında ve kıyısında olan petrol ve doğalgaz kaynakları oldukça zengindir. Bu anlamda, Azeri petrolü dünya çapında önem taşımaktadır. Öte yandan, Özellikle yaz aylarında deniz kıyıları turizm anlamında çok canlanmaktadır. Bakü de yaşayan birçok Türk vatandaşı da yaz aylarında Bakü plajlarının keyfini çıkarmaktadır. Azerbaycan, Orta Asya ile Aysa arasında bulunmakla birlikte, bu yönüyle geçiş görevi gören bir ülkedir. Bu nedenle, havayolu ve karayolu bakımından zengin özellikler taşımaktadır.

Ülkenin Dışa Açılımcı Politisası

Ülkenin dışa açılımcı bir politika izlemesi de bu anlamda, ülkenin dışa açık konumda olmasını pekiştirmektedir. Öte yandan, ülkenin Kafkas Dağlarının bir bölümünde bulunması da coğrafi açıdan zengin olmasında etkilidir. Ayrıca, bu dağlar ülkeye ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu anlamda, kış aylarında kayak tesislerinde kayak yapmak ve karın tadını çıkarmak mümkündür. Öte yandan, bahar aylarında ise, bu güzel yörelerde bulunan kaliteli tesislerde konaklama yapabilir, doğa ile baş başa anlar geçirebilirsiniz. Bu güzel ülke her zevke uygun özellikler taşımaktadır.

Hazar Denizi’nin güney kıyısında yer alan Azerbaycan, Kafkasya bölgesindeki üç bağımsız ülkeden biridir. Adı, ‘ışık ülkesi’ anlamına gelen Arapça بجائزة الأرض baja’ as-sura ifadesinden türemiştir. Adı aynı zamanda ‘masmavi’ anlamına gelse de, gökyüzü bu rengi tonlar. Azerbaycan kültürü, Doğu ve Batı inançlarını harmanlamaktadır. Ülkenin coğrafyası ve doğal kaynakları, tarihini ve kültürünü şekillendirmiştir.

116.500 mil kare kara alanı ve 12.140 mil kare su alanı ile Azerbaycan, Kafkas bölgesindeki en büyük ülke ve genel olarak Asya’nın dördüncü en büyük ülkesidir. Bu bölge, Doğu Avrupa’yı ve Batı Asya ve Afrika’nın bazı kısımlarını kapsar. Asya’nın kalbinde yer alan Azerbaycan, diğer beş ülke ile sınır paylaşıyor. Güneybatıda İran, batıda Gürcistan, kuzeyde Ermenistan ve güneydoğuda Türkiye ile komşu olan Azerbaycan, birçok komşu ülke ile karşı karşıyadır. Hazar Denizi, Azerbaycan’ın batı kıyısını sınırlar; bu su kütlesi ulusa adını veriyor.

Azerbaycan’ın coğrafi konumu onu bir ticaret merkezi yapıyor. Ulus, Asya’nın hem doğu hem de batı taraflarındaki ticaret yollarına erişime sahiptir. Uluslararası hava yolculuğu, insanların ve malların bu kıtada hareket etmesini de kolaylaştırır. Ayrıca Azerbaycan, yerel ve uluslararası olarak üretilen mallara talep yaratan tarım için elverişli bir iklime sahiptir. Bu faktörlerden dolayı Azerbaycan, bölgesindeki diğer milletlere kıyasla yüksek bir ekonomik gelişme düzeyine sahiptir.

Doğal kaynaklar, Azerbaycan’ı müreffeh bir millet haline getirmeye yardımcı olur. Bol su kaynağına ek olarak, Azerbaycan büyük petrol ve doğal gaz yataklarına sahiptir. Hazar Denizi kıyısındaki stratejik konumu, bu su kaynağını kontrol etmesinin yanı sıra doğal kaynaklarını da ihraç etmesine izin veriyor. Ayrıca, Azerbaycan toprak oluşumları, hem yapı özellikleri hem de sanayi için taş üreten大ajar doğalgaz ve taş ocakları vermektedir. Bu zenginlik, doğal gaz ve taş üretimi gibi sektörlerde Azerbaycan ürünleri için uluslararası bir pazar çekiyor.

Azerbaycan tarihi geçmişinden pek çok kültürel yönü korumuştur. Gobustan Ortaçağ Şehri, 160 dönümlük geniş bir antik kent alanında oturuyor. Bu site, MÖ 300’e kadar uzanan 8 farklı çağdan 33 farklı kültürden 3200 taş yapı içermektedir. Pek çok tarihi kilise, Avrupa’nın en eski Hıristiyan misyonlarından bazılarının şimdiki Azerbaycan’da kalmasına da devam ediyor. Son olarak Nahçıvan Adası, Seravalli Gedim Gevuvali Manastırı olarak bilinen UNESCO Dünya Mirası listesine ev sahipliği yapıyor. Bu manastır, MS 812’ye kadar uzanan Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden birine ev sahipliği yapıyor! Bugün Azerbaycan’ın çeşitli yerlerinde saklanmak, bu ulusun zengin tarihinin kalıntılarıdır.

Doğal kaynaklar için etkili bir ticaret merkezi ve merkezi olan Azerbaycan kültürü, tarihi geçmişini yansıtmaktadır. Coğrafi konumu, Asya’daki ticaret yollarına erişmesini sağlayarak onu ekonomik olarak müreffeh bir ulus haline getirir. Ayrıca ülke genelindeki tarihi kültürel kalıntılar da bu ülkenin miras anlayışına katkı sağlamaktadır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!