Azerbaycan Genceser Mabedi

Azerbaycan Genceser Mabedi

Azerbaycan’ın en eski ve en önemli tarihi eserlerinden biri olan Azerbaycan genceser mabedi’ni mutlaka görmelisiniz. Sizleri tarihin en eski dönemlerine..

Azerbaycan Genceser Mabedi

Azerbaycan Genceser Mabedi, Azerbaycan tarihin kokusunu içinize çekebileceğiniz nadir ülkelerden birisidir. Gerek savunma sebebi ile yapılan kaleler gerekse halkın ibadet edebilmesine yönelik inşa edilen mabetler, günümüze kadar sapsağlam gelebilmesi başarmış tarihsel yapılardır. Diğer tüm tarihi eserlere gösterdiği hassasiyeti ile dünya gündeminde hak ettiği değeri alan Azerbaycan Genceser Mabedi ile de aynı ölçüde titiz biçimde ilgilenmektedir. Genceser Mabedi Alban havari kilisesinin ikametgâhı durumunda hizmet vermiş olup, 1238 yılında inşa edilmiştir.

Mabed kutsal varlıkların sembolize edildiği revaklar ile süslenmiş olup, mimarisi incelendiği zaman o zamanın en titiz çalışmalarının yapıda görülmesi mümkündür. Azerbaycan Genceser Mabedi ve diğer mabetlerine gösterdiği titiz ilgi sayesinde her yıl sayısız turisti kendisine çekmektedir. Gerek Azeri vatandaşlar gerekse yurtdışından ülkeye gelen turistler bu tür mabetleri görmeden ülkeden ayrılmak istememektedir.

Azerbaycan’ı Tercih Eden Gençler

Üniversite eğitim almak için Azerbaycan’ı tercih eden gençler de bu tür kültürel araştırmalar için bu tür tarihi yapıları ziyaret etmekte ve tarihi eksikliklerini bu yol ile gidermektedir. Azerbaycan genç nesillere yeni kuşaklara tarihi hakkında bilgileri tam olarak aktarabilmek adına yoğun biçimde çalışmalara başlanılmıştır. Yönetim tarafından bu tür projelere verilen destek sayesinde Azerbaycan tarihi mirasına sahip çıkabilmekte ve dünya mirası sayılabilecek bu tür tarihi kalıntı ve yapılar korunarak geleceğe aktarılmaktadır. Bu durumda daha birçok nesil Azerbaycan tarihi konusunda bilgi edinebilecektirler.

Genceser, Azerbaycan’dan saygıdeğer bir Müslüman şair, mistik ve öğretmendir. Bazen ‘ebedi bilgeliğin şairi’ olarak anılır. 13. yüzyılda, Genceser’in mezarı hacılar için popüler bir yer haline geldiğinde, İran’dan bir grup Hıristiyanın da mezarını ziyaret ettiği söylenir. Kısa süre sonra bu iki grup arasında Genceser’in mezarına sahip olunması konusunda bir anlaşmazlık çıktı. Sonunda, yerel Müslüman vali Hıristiyan grubun yanında yer aldı ve Gencer’in türbesini ellerinde tutmalarına izin verdi. Bu eylemden Müslümanların ve Hıristiyanların Genceser ile aynı kişiye saygı duydukları görülmektedir.

Gencer’in Azerbaycan’daki türbesini ziyaret ederken, yapının hem Hristiyanlık hem de İslam ile ilişkilendirildiğini anlamak önemlidir. 14. yüzyılda Türk kabileleri İran’ı işgal ettiğinde Genceser’in mezarını yıkıp camiye çevirmişler. Ancak, Azerbaycan’ın Türk hükümdarları 11. yüzyılda Sünni İslam’ı seçtiklerinde, Gencer’i azizlerinden biri olarak kabul ettiler. Tarih boyunca, hacılar Genceser’in türbesinin her iki enkarnasyonunu da ziyaret etmişlerdir.

10. ve 11. yüzyıllarda, Rey kale-şehri bir İslami ilim ve kültür merkezi olarak hizmet verdiğinde, birçok bilim adamı eserlerini incelemek için Gencer’in mezarını ziyaret etmiştir. Bu alimler muhtemelen Rey’e yaptıkları hac sırasında çocukken görmüşlerdir. Daha sonra bu azize ‘ebedi bilgeliğin şairi’ olarak hürmet ettiler. Aslında, bazıları ‘bilgeliğin’ şiirin başka bir adı olduğunu ileri sürmüşlerdir – bu yüzden şairlere genellikle ‘bilgeler’ denir. Yerel Müslüman liderler hac mevsimlerinde Rey’de Genceser’in anısına hürmet ettiklerinde, görünüşe göre bunu Hristiyan ve Yahudi hacılar varken yaptılar. Bu, bir azize duyulan saygının mutlaka kişinin kendi dininden gelmediğini gösterir; daha ziyade, benzer manevi hedeflerden ilham alabilir.

Gencer’in tarihi, farklı dinlerden azizlerin ortak manevi hedefler aracılığıyla birbirlerine nasıl ilham verdiğini gösterir. Bazen ‘ebedi bilgeliğin şairi’ olarak anılsa da, diğerleri şairlerin aslında bilge olduğunu iddia edeceklerdir – sadece düşüncelerini açıkça yazma yeteneğinden yoksundurlar. Esasen, yaratıcı ilham yoluyla gerçeği arayan herkes, hala fırsatı varken Azerbaycan’ın ganjaser tapınağını ziyaret etmelidir. İnananlar mezhep çatışması nedeniyle birbiri ardına dinleri terk ederken, Gencer’in hem Hıristiyan hem de Müslüman izleyicilere ilham verme yeteneği yakında bir anormallik haline gelebilir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!