Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan doğal kaynakları denince akıllara ilk olarak petrol gelmektedir. Tam bir petrol zengini olan ülke aynı zamanda farklı madenler konusunda da..

Azerbaycan Doğal Kaynakları

Azerbaycan Doğal Kaynakları, Ülkenin ekonomik koşulları son yıllarda hızlı bir şekilde güçlenmeye başlamıştır. 21 yüz yılda enerji sektöründe büyük olan ülkelerin hızlı gelişmesi sıradan bir durumdur. Azerbaycan ülkesi içerisinde bulunan doğal gaz ve petrol kaynaklarından dolayı son yıllarda önemli ataklar yapmaya başlamıştır. Azerbaycan doğal kaynaklar yönün verimli bir ülkedir. Ülkede bulunan ham maddelerin çıkarılması için son dönemlerde bu bölgede yaşayan iş adamların yatırımları bulunmaktadır. Azerbaycan ekonomik anlamda bakıldığında para birimi olarak ülkemizden daha güçlü bir paraya sahip gözükse de, alım gücü olarak aynı denkliğe sahip olduğu için burada yaşamayı tercih eden kişiler ülkemizdeki masraflarla aynı masraflara sahip olmaktadırlar.

Son yıllarda çok sayıda üniversite öğrencisi daha kaliteli bir üniversite eğitimini ülkemizdeki aynı eğitim harcamalarıyla alabilmek için bu ülkeyi tercih etmektedirler. Fiziki olarak incelendiğinde küçük bir yapısı olan Azerbaycan, önemli iş adamlarıyla birlikte ülke ekonomisini büyütmeye çalışmaktadır. Ülkede girişimcilere verilen destek diğer ülkelere örnek olması gereken düzeydedir. Bu ülkede yaşayan bazı önde gelen girişimciler zaman zaman bizim ülkemize de yatırımlarda bulunmaktadır.

Yabancı İş Adamları

Kendi ülkelerinde bulunan iş adamlarını desteklediği gibi, değişik fırsat seçenekleriyle yabancı iş adamlarının da destekleyen bir devlet yapısı içerisinde bulunan Azerbaycan’da Azerbaycan doğal kaynaklarının çıkarılması işlenmesi ve satışın yapılması için son yıllarda dışarıdan önemli yatırımlar gelmektedir. Doğal gaz ve petrol yönünden hiçte azımsanmayacak rezervlere sahip olan ülkede son yıllarda Amerikalı iş adamların yatırımda bulunduğu görülmektedir.

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde İran ve Türkiye sınırında yer almaktadır. Doğuda İran, güneyde Gürcistan, batıda İran ve Irak, kuzeyde Türkiye ile komşudur. Azerbaycan’ın toplam alanı 783.000 mil karedir ve bu da onu toplam alanda 20. en büyük ülke yapar. Hazar Denizi, Azerbaycan’ı doğu, kuzeydoğu ve kuzeyde sınırlar. Ülke içinde, onu zengin bir ülke yapan birçok doğal kaynak bulunmaktadır.

Petrol ve doğal gaz, ülke ekonomisinin ve toprak kütlesinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Hazar Denizi’nin sığ alanları, İran ve Türkmenistan’a uzanan bitişik topraklar gibi petrol aramaları için bir platform sağlar. Azerbaycan dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birine sahiptir. Ayrıca büyük doğal gaz rezervlerine sahiptirler. Azerbaycan bu zengin kaynakları nedeniyle dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden biridir. Ayrıca bu kaynakların getirdiği ekonomik refah nedeniyle sağlıklı bir işgücüne sahiptirler.

Azerbaycan’da beril, korindon, zümrüt, florit, topaz, elmas, mermer ve yakut gibi birçok değerli taş ve mineral bulunur. Ayrıca hem kristal hem de damar halinde karbonize kömür, feldispat ve mika- ları arkallaştırmıştır. Azerbaycan’ın dağlık bölgelerine yayılmış çok sayıda mermer ocağı vardır; beyaz mermer Carrara’dan, pembe mermer ise Chiavari’den geliyor. Ayrıca Khachimchay’da turkuaz sülfat heksahidrat üreten turkuaz madenleri vardır. Turkuaz, kuyumculuk için ideal kılan yumuşak dokulu bir mineraldir ve bu nedenle Azerbaycan için bu kadar karlı bir endüstri haline gelmiştir.

Azerbaycan’ın en büyük doğal kaynaklarından biri de sudur – hem miktar hem de nitelik olarak. Ülkede hem kaplıcalar hem de buzullar bol miktarda bulunur. En önemlisi, su sıcaklığını 100 derece Fahrenheit’in üzerine çıkaran Bakü yakınlarındaki Bala Hisar kaplıcalarıdır. Ayrıca, ülkenin farklı bölgelerinde son birkaç yıldır büyümekte olan birkaç buzul var. Bir buzul tek başına 2016 ile 2017 arasında yüzde 50’nin üzerinde büyüyerek onu hem turizm hem de tarım için daha da değerli hale getirdi. Artan su miktarı, kırsal alanlarda artan tarımsal üretime yol açmakta, bu bölgelere de artan ekonomik aktivite getirmekte ve bu da Akar kaynaklarının beslediği bir ekonomik döngüye neden olmaktadır.

Azerbaycan’ın çok fazla doğal kaynağı olduğu için,’ bağımsız bir ulus olarak on yaşından küçük olmalarına rağmen ekonomik olarak verimli topraklara sahip olabilirler. Ekonomik büyümeleri, dünya çapında ihraç edebilecekleri bol petrol ve doğal gaz rezervlerinden kaynaklanmaktadır. Ek olarak, beyaz mermer ocakları dağlık bölgelere ekonomik aktivite getirmekte ve bu elverişli doğal kaynaklardan yararlanabilen dağ sakinleri için istihdam yaratmaktadır.

 

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!